Organisatieontwerp voor organisaties
waar het niet (meer) stroomt
“We werken in een horizontale, zeg maar vriendschappelijke cultuur, maar in de praktijk steunt de hele organisatie eigenlijk zwaar op de schouders van één persoon.”
“Hoe de structuur van onze organisatie er op papier uitziet, matcht totaal niet meer met de realiteit. We voelen aan alles dat ons jasje te klein is geworden en niet langer past.”
“Er is veel onduidelijkheid over wie wat mag doen of beslissen en dat zorgt voor stress.”
“Het is enorm lastig om tot een gedragen besluit te komen. En dus wordt er helemaal niks beslist.”
Dit zijn concrete vragen van organisaties die mijn hulp hebben ingeroepen. Ze raken allemaal aan de vorm, de structuur van het systeem. Maar achterliggend roepen ze vragen op over hoe gekeken wordt naar leiderschap, autonomie, samenwerken.

Vaak ontstaat vanzelf helderheid wanneer we samen teruggaan naar de essentie, afstand nemen en eerlijk zijn over de situatie. Ik breng jou naar dat punt van inzicht van waaruit we samen een gepaste structuur (lees: organigram of diagram) bouwen.
Eén ding geef ik alvast graag mee: ik bouw geen piramides meer. Die hebben hun nut bewezen in de vorige eeuw, maar zijn echt aan vervanging toe. Ik bouw enkel nog aan structuren die vertrekken van vertrouwen, gelijkwaardigheid en autonomie.
Jouw verdienste hier is bijzonder groot geweest, daarover zijn we het allemaal eens. Jouw aanwezigheid was voor mij persoonlijk ook een kracht en vooral geruststelling. Dank voor het delen van zoveel zorgzaamheid en aandacht voor iedereen die betrokken was bij dit proces. Grote dank en appreciatie voor jouw werk!
Sylvie Dhaene
bestuurder van Circuscentrum

Organisatieontwerp bij Bruzz: van “waar hoor ik nu eigenlijk thuis?” naar gedeeld leiderschap
BRUZZ, een Brussels mediabedrijf, liep vast in haar manier van werken. De keuze om vol in te zetten op een structuur die zij ‘cross-mediaal’ noemden, was goed bedoeld. Maar het leidde ertoe dat medewerkers zich nergens meer thuis voelden. “Waar is mijn plek in dit systeem? En wie kan wat beslissen?” Na een grondige hertekening kwamen we samen uit op een model met kleinere, autonome clusters die slim aan elkaar gekoppeld zijn.